Bu blogda, gazete ve dergi yazılarım yer almaktadır. Akademik yayınlar ve makaleler - Yeşil Gazete yazıları

21 Ekim 2003

Ümit Şahin: Biyografi

Faruk Bildirici'nin benimle Hürriyet Gazetesi için yaptığı biyografik röportaj "Puzzle Portreler" için TIKLAYIN

Taraf Gazetesi'nde 19 Mayıs 2009'da yayımlanan 20 Soru için TIKLAYIN


Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi'nde 2013'den bu yana kıdemli uzman ve iklim çalışmaları koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Mercator-İPM Burs Programı İklim Değişikliği jüri üyesidir. Ayrıca Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nde Küresel İklim Değişikliği ve Çevre Politikaları dersini vermektedir.

1969’da İstanbul’da doğdu.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden 1991’de mezun oldu. Aynı fakültede fizik tedavi ve rehabilitasyon ihtisasını bitirdi. İstanbul Üniversitesi’nde halk sağlığı doktorası yaptı. Kudüs Hebrew Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu’ndan halk sağlığı master derecesi aldı. Halk sağlığı alanında ağırlıklı olarak çevre sağlığı ile ilgili çalışmalar yaptı.

1990’ların başından bu yana yeşil hareketin, insan hakları hareketinin ve nükleer karşıtı mücadelenin içindedir.

1998 yılına kurulan ve kurucuları arasında olduğu Çevre İçin Hekimler Derneği’nde genel sekreter ve başkan, Uluslararası Çevre İçin Hekimler Birliği'nde (International Society of Doctors for the Environment – ISDE) yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.  

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nda 1996-2016 arası gönüllü olarak işkence görenlerin rehabilitasyonu alanında çalışmış, bir dönem profesyonel olarak görev yapmıştır.

2008-2013 arası İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nde “Çevre Haberciliği” dersi vermiştir.

Türkiye Yeşilleri'nde (parti kurulmadan önce) basın-yayın koordinatörü ve iklim değişikliği sözcüsü olarak görev yapmıştır. 2007’de Türkiye Yeşilleri tarafından yürütülen “Türkiye Kyoto’yu İmzala!” kampanyasının koordinatörlüğünü yürütmüştür. Yeşiller Partisi’nin kurucuları arasındadır. Yeşiller Partisi Eşsözcülüğü görevini Yüksel Selek ile birlikte Haziran 2010-Haziran 2012 tarihleri arasında yapmıştır.

Pastoral, Değirmenlere Karşı, Akkuyu Postası, Hekim Forumu, Yeşil Gazete gibi gazete ve dergilerin yayın kurullarında çalışmıştır. Bir dönem İstanbul Tabip Odası’nın yayın organı olan Hekim Forumu’nun editörlüğünü yapmıştır. 2003 yılında yeşil politika ve özgürlükçü düşünce dergisi Üç Ekoloji’yi kurmuştur.

Ömer Madra ile yaptığı söyleşilerden oluşan “Niçin Daha Fazla Bekleyemeyiz: Küresel Isınma ve İklim Krizi” adlı kitap 2007 yılında Agora Kitaplığı tarafından yayımlanmıştır. Yeni İnsan Yayınları’ndan 2012’de çıkan “Yeşil Ekonomi” adlı kitabın editörlüğünü Ahmet Atıl Aşıcı ile birlikte yapmıştır. Yeni İnsan Yayınları tarafından yayımlanan Ivan Illich Kitaplığı dizisinin editörlüğünü yapmıştır.

2017'de Dora Yayıncılık'tan çıkan Uluslararası Çevre Rejimleri kitabında "Başlangıcından Bugüne Uluslararası İklim Değişikliği Rejimi", 2015'te Çevre İçin Hekimler Derneği tarafından yayımlanan Kalıcı Organik Kirleticiler ve Sağlık kitabında "Çevre Sağlığına Ekolojik Yaklaşım", 2012'de Lotus Yayıncılık tarafından yayımlanan Yeşil ve Siyaset adlı kitapta "Yeşil Düşünce", 2010'da Phoenix Yayınları'ndan yayımlanan Yeni Sol-Yeni Sağ kitabında "Yeşil Politika: Radikal Reformizm, Pasifizm ve Ekolojik Muhalefet", 2011'de Friedrich Ebert Stiftung tarafından yayımlanan "Nükleer Enerjinin Sonu mu?" adlı kitapta "Ülke Profili: Türkiye" ve 2008 yılında Özgür Üniversite Kitaplığı’ndan çıkan Küresel Kapitalizmi Meşrulaştıran Söylemler kitabında “Sürdürülebilir Kalkınma” başlıklı bölümleri yazmıştır.

Editörlüğünü, eş yazarlığını ve bölüm yazarlığını yaptığı çevre sağlığı, yeşil politika ve insan hakları ile ilgili çeşitli popüler ve akademik kitapları ve makaleleri bulunmaktadır.

Halen Üç Ekoloji dergisinin yayın yönetmenliğini yürütmektedir. Açık Radyo’da Çarşamba sabahları 10:30’da Ömer Madra ile birlikte Açık Yeşil adlı radyo programını hazırlayıp sunmaktadır.